Waarom dit onderzoek?

 

Hoewel ik, zoals zovelen, altijd wel vraagtekens heb gehad bij "waar ik vandaan kom" is het er nooit echt van gekomen om eens iets te documenteren.

Medio Juli 2002 ben ik begonnen met een serieus Stamboom onderzoek.

 

Voorouders..

De familie naam van der Smitte is een niet veel voorkomende naam zover ik nu weet (al heb ik nu meer dan honderd en twintig individuen achterhaald.  De naam zelf heeft waarschijnlijk een Europese oorsprong. 

uit verhalen binnen de familie heeft een van de voorouders een functie bekleed in Gent (17de eeuw), eind 18de eeuw woonde een Oudouder in Nederland, waarchijnlijk in 's-Gravenhage.

Naar Nederlands Oost Indië..

Op enig moment in de geschiedenis, eind 18de of begin 19de eeuw zijn waarschijnlijk een of meerdere personen van der Smitte, nazaten van mijn Oudvader vanuit Europa op avontuur gegaan naar Indië (Vroeger de Nederlandse kolonie Nederlands Oost Indië nu bekend als Indonesie), de exacte redenen zijn mij op dit moment niet bekend.

Verschillende generaties zijn deze van der Smitte's in Nederlands Oost Indië gebleven en hebben daar een bestaan opgebouwd.

Hoe is de familie in Nederland terecht gekomen?

Mijn vader is in 1938 (Waarschijnlijk met het Rotterdamsche Lloyd schip Baloeran vertrokken/aangekomen op 11 Augustus 1938, ontscheept in Marseille, in verband met de uitbraak van een ziekte, doorgereisd naar Nederland met de trein) in Nederland aangekomen vanuit Nederlands Indië samen met mijn Grootvader en Grootmoeder en zijn zeven broers en zusters. Het gezin F.A.C. van der Smitte was al eerder in Nederland geweest op zogenaamd verlof in 1929 (het jongste kind was op dat moment mijn Oom Ron)

Bamboe

Buigzaam maar Sterk

Tekening van Judith Verberne

Mijn Grootvader is in Mei 1939 eerder 'terug' gegaan naar Nederlands Indië. De rest van de familie bleef in eerste instantie achter zodat een aantal kinderen hun studie konden afmaken,  tijdens het verlof woonde de familie al in de Egelantierstraat in 's-Gravenhage.  Een zuster van Opa is (waarschijnlijk in 1939) ook naar Nederland gekomen om Oma te helpen. 

Later kon het gezin niet meer terug omdat op de dag dat hun boot (vanuit Rotterdam) naar Indië zou vertrekken, hier in Nederland de Tweede Wereld oorlog uitbrak, en de boot (Statendam?) werd gebombardeerd.

 
Eenmaal terug in Indië is Grootvader bij de Landstormers (Reserve soldaten) (KNIL) gegaan en tijdens de Japanse bezetting te werk gesteld aan de beruchte Birma spoorlijn, hij is in Birma overleden in gevangenschap aan ziekte (difterie)/uitputting en ligt aldaar begraven, in Kanchanaburi.
 

Het gezin bleef dus in Nederland, gedurende de Tweede Wereld oorlog.

Vader was nooit erg spraakzaam over zijn jeugd,  voor zijn ziekte liet hij wel een en ander los, vooral deze verhalen intrigeerde mij, wekte meer en meer nieuwsgierigheid en interesse naar hoe hij in Indië geleefd heeft en naar onze herkomst.  

De Koninklijke Nederlandse Bibliotheek heeft een aantal mooie kaarten en prenten op internet gezet uit de VOC tijd. Ze komen uit de Atlas van der Haegen en Atlas Beudeker. >>

van Delft naar Indië.. http://collectie.delft.nl/asp/page.asp?id=i000223&alias=ded.voc